Tuesday, 29 May 2012

TaWe Team Building - Softball

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Alhamdulillah, hari ini merupakan hari kedua bagi induction week bagi Ta'aruf week 12/13..semalam iaitu first day, kami telah melakukan aktiviti team building bagi mengenali sebahagian komiti..


diba dimasukkan dalam kump. Softball..dan kami diberi tugasan untuk membuat egg parachute..haha maksudnya, telur itu akan dibaling dari tempat yang tinggi, jadi kami perlulah melakukan sesuatu agat telur itu landing dengan selamat dan tidak pecah..jadi kenalah buat parachute..=D dan tugasan yang kedua ialah membuat video the making of egg parachute within 1 min..


the making of the video: 

the making of egg parachute by softball team

alhamdulillah dengan perbincangan yang rapi dan ahli softball yang mmg mantop, kami berjaya memenangi tempat ke- 3

TAHNIAH BUAT TEAM SOFTBALL!!!

dikesempatan ini diba ingin meminta maaf kepada teammates kalau ada yang tersinggung semasa kita bersama sebagai satu kumpulan!! 

sampai disini dahulu post kali ni (baeu hari kedua, dah rasa penat mungkin kondisi badan yang kurang sihat)..berjumpa di post yang akan datang..

Sunday, 27 May 2012

kembali ke CFS..

 بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ



budak sekolah baru start cuti..rakan-rakan masih lagi seronok menikmati saki - baki cuti mereka di rumah..manakala diri ku ini sudah pon berada di CFS T___T 

sedeh jugalah..sebab 2 minggu je spend time kat rumah..rasa tak puas..tapi apakan daya mnjadi ta'aruf committee kenalah korbankan masa cuti..hehe lgpon dok umah naikkan badan pon nak buat ape kan?? baik jadi committee at least dpat elaun..huhu

alhamdulillah..selamat pon 'bertapak' di bilik ku ini..masih lagi level 3 and wing A cuma number je berubah (untung jadi MRC rapat ngan MO staff, so minta lah bilik yang best2..haha)

banyak gila barang!!! naseb bilik luas!! nie baru seorang..camne lah rupanya nnt bilik ni bila roommates lagi 3 org dtg bwak brang..
roommates sementaraku tiga-tiga budak econs..haha dapatlah kawan baru..

esok bermulalah hari-hari yang akan sibuk dengan gerak kerja ta'aruf week!! diba dapat biro Program Coordinator (insyaallah, mmg akn busy)

bagi adik2 yang akan melangkah masuk ke Universiti mahupun Matrikulasi dan tak lupa juga bagi yang diploma..semoga berjaya buat kalian!! ALL THE BEST!! selamat menempuhi minggu orientasi dan belajar rajin-rajin semasa di Universiti!! U and high school is two different things..cara belajar pon berbeza!! buatlah dengan sehabis baik pada awal2 ni..=D

sekian, sampai di sini dulu post kali ni..insyaallah bertemu in the next post..

Saturday, 19 May 2012

Takoyaki...nyum nyum nyum...

 بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Tadi pergi Aeon Station 18 kat Ipoh (ala yang baru bukak tuh) ngan Sino..dengan tujuan nak jalan2 tgok tempat baru + window shopping..tempat die cantik kowt!! lagi moden dri yang Jj kat kinta city tuh..baru, so tak heran lah kan..plus water paip die pown guna yang automatik nye (for me benda tuh dah biasa, sbb kat Jepun and Singapore mmg guna tuh, Malaysia je yang baru nak buat..=D) kedai pown mmg lagi bnyak...baik yang brjenama dan yang tak berapa nak berjenama..haha boleh dikatakan tadi mmg WINDOW SHOPPING habes..mmg banyak baju yang berkenan tapi tak tau kenapa, rasa sayang nak keluar duit..haha and banyak juga kedai yang belom dibuka..TGV pon belum bukak lagi..once dah bukak confirm tempat tuh jadi tempat lepak yang baru bagi budak2 Ipoh, (btw tempat lepak Ipoh mmg tak bnyak, Ipoh Parade and Kinta City je..Aeon nie baru bukak, so ade lah tempat untuk tukar angin..haha)



okay, itu kisah nak promote Aeon Station 18, back to the topic..TAKOYAKI..binatang apa tuh?? haha, Takoyaki ni merupakan sejenis makanan Jepun..errmmmm boley dikatakan ala2 cucur lah..guna tepung and udang or sotong and bawang (resipi dia terpulang kpd orang yang buat).. Tako means octopus , Yaki means to fry or to grill..asalnya mmg sotong (dah nama pown takoyaki), tapi sekarang dah banyak resipi, letak udang or sotong and macam2 lagi, buat usually seafood lah..

haaaa~~ ni lah rupe takoyaki!! errrmm oishi-soooo!!!

teringat lagi masa pergi Fukuoka,Jepun tahun 2009 (under Majlis Bandaraya Ipoh) i was having a hard time adapting to the food!! haha, and salah satu makanan yang boley diba telan pada masa tuh ialah Takoyaki..masa tuh second day kat Fukuoka, kami kena pergi Uchihama Community Center for tea ceremony and lunch sekali kat situ (baaaaaaaanyak gila makanan, even buta-niku pown ada..haha maksud cari sendirilah ye) so, since baru second day, so mmg tak bolah nak adapt lagi..then they ask me to try takoyaki..the diba makanlah..waaahhhh sedaaaaaapp!! (dah tu je makanan yang boleh ditelan pada masa tuh..haha), pastu terus jadi favorite!! 

then merayap2 dekat dewan Uchihama Community Center tuh (masa tuh ktrunklah hot stuff, so sume org layan ktrunk =D) pergi kat belakang ada dpaur..and we saw them tengah buat takoyaki..pastu ktrunk pown trylah buat..ala senang je..tuang tepung dalam acuan elektri tuh and taburlah sotong or udang..and golek2 kan dia..as simple as ABC

hehe, ramai2 serbu buat takoyaki (ktrunk pakai baju menari..=D)

then on the third day kat sana host family Qistina (peserta program ni jugak) ajak for dinner at their house and yeah babe!! takoyaki!! haha 

masa ni dinner kat rumah host family qistina..my host mother yang pakai white coat tuh..yang lain host family qistina..

lepas seminggu kat sana dah balik Ipoh, and tidak di nafikan mmg rindu jugak lah makanan jepun esp. takoyaki, udon, soba and surprisingly the fresh sashimi, byank jugak lah..jadi untuk melepaskan rindu carilah makanan2 tuh kat Malaysia..and of course mmg tak sama!!! =D rasa dia mmg lain..and tak fresh..tadi makan takoyaki kat Aeon St. 18 (disebakan itu topik kali ni takoyaki), rasa dia lain sgat!! yang sama cuma mayonnaise..takoyaki kat Sushi King pon sama rasa dia lain sedikit dan tak berapa nak fresh (i mean boleh terasa yang dia just panaskan instead or making it)

jadi teringin sangat nak makan takoyaki yang fresh and sedap!! ada sesape nak buatkan?? haha kalau ada yang nak support plane ticket to Fukuoka lagi best!! haha 

oke lah smpi sini dulu.see you in the next post insyaallah..

P/s: bnyok beno makan yang aku ngidamnye, kejap mangga, kejap murtabak, kejap takoyaki..mane tak comel!! =D




Friday, 18 May 2012

Today was FUN!!

 بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Alhamdulillah, hari ini diri ini masih bernyawa atas izin NYA..

Pagi tadi pergi sekolah dengan tujuan nak tanya pasal MUET..jadi sebelum sampai sekolah sms Pn. Biby Dayana (guru kaunseling) ssb segan nak pergi bilik guru..ramai cikgu yang tak kenal..tambah lagi pergi sorang2, tak de sapa nak teman..then smpi2 lepak bilik kaunseling, cerita lah pasal kehidupan di UIA..haha lama jugaklah, nak dekat sejam lepak bilik kaunseling..weeeeeeee~~ kemudian pergi bilik guru nak cari cikgu..ramai pulak yang tak da...so i decide to balik (well actually pergi Kinta City nak tgok wyang)

hasrat nak tgok wayang mmg dah lama ada, cadangnya nak tgok rmai2 ngan geng diba..tapi biasalah masing2 ada komitmen masing2, jadi tak dapat lah nak keluar ramai2..in the end keluar dengan Sino (nama pnjang Siti Nor Amirah, haha)..kami mmg slalu keluar berdua je..kadang2 pergi parade, library (masa spm)..senang tak yah kecoh cari org..better keluar dua je..hehe

DARK SHADOWS!!!! mnjadi movie pilihan..well sorry to say, usually wayang ONLY English movie..klo tgok cerita melayu kat wayang tak berbaloi lansung!! bkan itu sahaja, diba jarang tgok malay movie..sbb bnyak yang melalut, tak ada pengajaran, memalukan kaum dan bangsa sendiri..(SORIE!! it's my point of view..) back to the dark shadows, IT WAS AWESOME!!! sebab ada Johnny Depp..hehe walaupon agak mmg blue sikit, tapi best lah!! yang belom tgok tuh boleh  lah  pi tgok..then jumpa chucky (syakierah, hahaha)..nie pon lagi satu kawan yang selalu lepak together..



then balik rumah (chucky hantar, thanks chucky!!) mak ajak pergi PASAR MALAM!!! haha actually nak cerita pasal pasar malam sebenarnya..haha pasar malam dekat dgan rumah ni sama je ngan pasar malam kat mana2 pon even kat PJ, cuma yang berbeza antara PJ and heri is ada MAK kat sebelah..haha cakap je nak apa, mak yang bayar..kat PJ, guna duit sendiri..so tak boleh cakap sembarangan..haha

since dah berbulan2 tak dok rumah (i mean diba dok PJ lah, jadi bila pergi pasar malam, macam2 nak..) nampak itu nak, nampak ini nak..haha NAFSU!!! jadi WAJIB diKAWAL!!! haha and since sekarang musim buah lagi lah best!! tadi sampai2 aim mangga lemak manis dulu!! and yeahhh ada babe!!! then dah beli mangga nmpak manggis..beli pulak manggis..pastu beli pulak dokong..haha itu naseb baik mak tak beli jagung..hehe..pada mulanya aim satu je..tetiba 2 pulak dtg mnyusul..tapi tak pe..mak ada..(waahh, ingat mak cop duit apa?? haha)



haha..yang penting MANGGA LEMAK MANIS mesti ada..dah lama aim nak makan..=D

okelah, smpi disini dahulu..see u in the next post..

Thursday, 17 May 2012

Kenangan ku bersama MRC!!

 بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Pada mulanya diba tak nak update blog tentang MRC mahupun mngunjungi group fb MRC, sebab terasa sebak atas perpisahan kami..tapi mengenangkan kenangan manis yang terukir ingin ku coretkan ke dlam blog ku ini..
*wahh..ayat jiwang mana aku ambil ni?? =D 
well actually memang betul terasa sebak!!!

Ingat lagi pada mulanya join MRC hanya sekadar mnghantar borang dan tidak mngharapkan diterima..rupa2nya, alhamdulillah diba dipilih untuk mnjadi Mahallah Representative Committee (MRC) bagi sesi 2011/2012, dan diberi jawatan sebagai assistant secretary di Mahallah Khadijah..

At first i don't have a clue of what is MRC...tapi bila dah join, oke, i get it!! MRC ni merupakan wakil kepada penduduk mahallah (kolej kediaman) dan kami bertanggungjawab utk mngadakan program buat penduduk mahallah..banyak juga program yang telah dianjurkan seperti Mahallah Open Day, Local Comunity Service, Traditional and Culture Week dan berbagai lagi..itu baru intermahallah belum lagi intramahallah, lagi lah bnyak..kesemua sekali ada 6 mahallah dan setiap mahallah ada 11 org wakil..total up 66 people!! weeee~~

66??  it's a one big family i can say!! and yes it's a FAMILY!!! tidakku sangk
a diba akan mendapat sebuah family yang begitu besar, happening and havoc, bertanggungjawab dan berbagai-bagai character yang ada dlam keluarga yang besar ni..

setiap kali menganjurkan program ukhuwah kami semakin rapat, terutama sekali bersama Keluarga MRC Mahallah Khadijah..Pengalaman apatah lagi!! begitu baaaaaaaanyak!! malah perwatakan dan cara2 abang2 dan kakak2 MRC boleh diba jadikan tauladan dan role model untukku berubah menjadi lebih baik!! =D 

Pelbagai didikan dan ajaran, nasihat dan teguran diberikan atas dasar kasih dan sayang yang sudah tentunya akan diba pahatkan dlam memori ingat!! Banyak juga pengalaman yang diperoleh semasa menganjurkan program, dan pengalaman ini menjadikan diriku mnjadi lebih matang..(anak bongsu mmg tak matang sikit, haha)


pengalaman memegang walkie talkie semasa Mahallah Open Day..=D


pengalamn mnjadi Fasi bagi program Local Community Service LOCUS 1.0 


pengalaman mnyembelih ayam..


menjadi MC pada KC appreciation night setelah sekian lama x jadi MC..


Keluarga MRC Mahallah Khadijah yang happening and havoc gitu...=D 



and lastly i want to dedicate a video to Family MRC CFS IIUM 2011/2012..


video
video ni simplified version..haha sbb dah bnyak video tentang program2 MRC =D
**sorie for the bad quality..

pada post abg Fuad dlam Group MRC,
kata sebuah syair arab:
"Jangan ucapkan 'selamat tinggal,'
Bahkan ucapkanlah " Hingga kita jumpa lagi,
Seandainya tidak di bumi Tuhan,
Mudah mudahan di syurga Nya nanti kelak.


oleh itu, diba takkan ucapkan selamat tinggal, tapi SEHINGGA KITA BERJUMPA LAGI!! =D
sekian dari diba buat post kali ni, moga berjumpa di dalam post yang akan dtg..

P/s: air mataku terkorban semasa mmbuat video dan juga post nie.. T__T




Wednesday, 16 May 2012

Farewell Class Party

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ




habes je Mahallah Khadijah Appreciation Night, ingatkan dah habes segala program and bolehlah fokus kepada study(almaklum dah nak exam)..tpi malangnya classmate ku nak buat class party..best mmg best, tpi hati rase berat memikirkan gerak kerja yang perlu dibuat (even tough tak memerlukan paper work dan segala bgai) tpi rasa berat sgat!!! rasa mcam nak join je tapi tak nak buat kerja..jadi diba bagi lah alasan financial report tak siap lagi (well actually mmg betul tak siap lgi and madam nak secepat mungkin) memikirkan financial report yang perlu disiap ditambah pula nak exam (disebabkan program MRC yang memerlukan bnyak komitmen jd tak dinafikan pelajaran diba terabai!!) dan nak ditambah pula dengan gerak kerja class party..

masa nak bahagikan tugas..diba cakap kat nani(PM), bagi kerja yang paling senang..mula-mula dpat bahagian hadiah, tpi tukar kepada games dgan ain and amalina..tpi dorunk yang buat kerja..rase bersalah pulak!!! sorry guys!! jadi setelah disyura jamauan class dibuat pada 6 Mei pkol 8pm dekat Department of science (lab)..dan kami decide nak ajak classmate sem 1 sebab dulu tak buat jamuan kelas pon..

maka berlansunglah jamuan kelas padi hari ahad itu..jamuan starts pukul 8pm tapi sister je..brothers dtang lepas isyak..smpi2 kene setup bagai dan kami main game!! haha macam budak kecik and mmg kecoh!!then brothers pown smpi dan jamuan makan pon bermula..=D

lepas dah makan tuh..masa utk bgi hadiah bagi award2 yang ditetapkan..nak dipendekkan cerita, Miss Minah Kepoh dimenangi oleh diba (i was like whattt?? oke fine next sem diba jadi pendiam oke..haha) and dapat gelang (x sempat nak ambil gambar gelang tuh sebab tinggalkan kat KL)

malam tuh sgat touching sbenarnya sebab nak berpisah (some of us will be in different class next sem TT_TT)..tpi masa tgok video tuh tak terasa mcam nak nangis, tak tau nape (klo tgok video MRC sure dah meleleh)..mebi sebab tahu next sem akan berjumpa lgi kowt..

dlam ni ad nota2 dari classmates yang lain..=D thank you guys!! 

our PM..Izzah Hanani 

its makan time!!

nyum..nyum..

the cheese cake was marvelous!!! thanks to Suriani Nahar for baking it..

tukang buat air!!

 makan..makan..

 tukang balut hadiah..

 nie brothers punye..haha warne pink!!!

potong cake!!

say CHEESE!!!






THE MOON!!! 


The Fighter!!!

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

tak tau nape tetibe hari ni rase cam nak dengar lagu The Fighter by Gym Class Heroes ft. Ryan Tedder..mebi sekarang nie tgah bad mood and i need something that can bring my mood back kowt!! entahlah..

actually my Fav singer is Ryan Tedder from One Republic!! that is another reason why i want to listen to this song after for a while haven't heard it on the radio..and another reason is tgah mncari lagu2 ryan tedder yg x kluar dlam radio utk didownloadkan..haha =D

back to the title The Fighter!! by looking at the lyrics, somehow it can lift your spirit back!! x caya listen and feel the lyrics!! =D

here it is:

Just wakin g up in the morning
And the beat well
Quite honest with ya,
I ain't really sleep well
Ya ever feel like your train a thoughts been derailed?
That's when you press on [...]
Half the population's just waitin to see me fail
Yeah right, you're better off trying to freeze hell
Some of us do it for the females
And others do it for the retails

But I do it for the kids, life through the tower head on
Everytime you fall its only making your chin strong
And I be in your quarter like mid, baby, til the end
Or when you hear this song from that big lady

Until the referee rings the bell
Until both you
r eyes start to swell
Until the crowd goes home
What we gonna do ya'll?

Give em hell, turn their heads
Gonna live life til we're dead.
Give me scars, give me pain
Then just save me, save me, save me
There goes a fighter, there goes a fighter
Here comes a fighter
That's what they'll say to me, say to me
Say to me, this on
e's a fighter

You need to block the last thirty rounds
There's no reason you should ever have your head down
Six foot five, two hundred and twenty pounds
Hailing from rock bottom, loserville, nothing town

Text book version of the kid going nowhere fast
And now im yelling kiss my ass,
It's gonna take a couple right hooks a few left jabs
For you to recognize that you really ain't got it bad

Until the referee rings the bell
Until both your eyes start to swell
Until the crowd goes home
What we gonna do ya'll?

Give em hell, turn their heads
Gonna live life til we're dead.
Give me scars, give me pain
Then just save me, save me, save me
There goes a fighter, there goes a fighter
Here comes a fighter
That's what they'll say to me, say to me
Say to me, this one's a fighter

Everybody put yo hands up
What we gonna do? (x7) ya'll

If you fall pick yourself up off the floor (get up)
And when your bones can't take no more
Just remember what you're here for
Cuz I know imma damn sure

Give em hell, turn their heads
Gonna live life til we're dead.
Give me scars, give me pain
Then just save me, save me, save me
There goes a fighter, there goes a fighter
Here comes a fighter
That's what they'll say to me, say to me
Say to me, this one's a fighter

Till the referee rings the bell
Till both ya eyes start to swell
Till the crowd goes home,
What we gonna do kid?


so, bg anda diluar sana yang agak2 tgah down tuh..bolehlah enjoy this song kjap...=D

Home sweet home...

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Alhamdulillah, Final exam sem 3 2011/2012 dah pown berakhir (okay dah lame berakhr hari jumaat lepas =D) maka berakhir jugalah Semester 3 2011/20212!! yeayyy!! the end of my first year..but sadly another year to go!! T__T

Cuti kali ni sebulan tp "dipendekkan' kpd 2 minggu sbb diba terlibat dgan ta'aruf week nnt on the 27th dah kene balik CFS dah..dah la baru balek umah semalam, dah nak kene balek on 27th..sobs..sobs..sobs..

mmg lah exam dah abeh ari jumaat (the last paper plak tuh)..tp disebabkan RMDD buat Appreciation Ceremony on the 15th mei, so tak boleh lah balik Ipoh lagi..kene lah tunggu kat KL dulu..then baru malam tadi balek ipoh.. =D



sepanjang duduk kat KL tuh..(from saturday till tuesday) of course lah x kan nak terperuk kat rumah (kami stay kat rumah cousin kat Bukit Jelutong)..so on the sunday, pergi Datuk Keramat (rumah atuk kat situ tp both atuk and nenek dah meninggal, mak ngah yg dok kat situ) sbb nak bg baju to my brother coz malam tuh ade wedding anak bekas jiran sebelah (tahniah kak intan), then makan nasi arab kat Kg. Pandan..kemudian pergi Kajang rumah anjang (abang kepada ayah)..

then on Monday pergi Banting sbb nak amek ubat Mak long..pergi banting teringat kat Pulau Carey..sbb lalu jlan yang sama..tp kali ni ikut jalan lain, so tak lalu lah simpang to Pulau Carey..then on Tuesday kene balik UIA for RMDD Appreciation Ceremony...pastu petang tuh balik bukit jelutong dulu then baru balik ipoh..haha =D

*oke itu session melalut..

apa yang nak dihightlightkan kan kat sini ialah..my parent esp. my father..tak suke dok KL!! sbb TRAFFIC JAM!! hahaha..everywhere!! kluar je rumah jam!! dlam kereta tuh bnyak jugak lah ayah membebel tak puas hati sbb traffic jam..
 even kami (MRC) lambat ke Kelana Jaya sebab kesesakan kat Federal Highway..



well actually sebelum pindah Ipoh mak and ayah stay kat KL..kerja kat sana..then dapat pindah ipoh..agak lama juga kami stay kat  sini..even my second brother was born here in Ipoh..and until now we still stay in ipoh!! pernah tanya mak sebelum ni..

me: ibu, nape kita tak pindah KL?? kenapa kita je yang tersesat kat Ipoh..yang lain sume kat KL (boleh dikatakan majoriti relative    sebelah ayah dan mak stay kat selangor adn KL or area2 yag dekat2 situlah)
ibu: sbb kat sana susah, trafiic jam and blah blah blah..(oke dah lupe ape yang mak ckap..)



now i know why my parent doesn't want to move back to KL..setelah dok di PJ barulah ku mngerti!! haha..dah lah makanan agak mahal (boleh plak pisang goreng RM1 dpat 3 je..naseb sedap)..nak pergi mana2 mesti ada traffic jam!! sekarang diba pulak yang rasa rimas dok KL!! haha nak balik Ipoh je..makanan murah n sedap (tpi x sume lah, but majority yes)..traffic jam jarang berlaku (alah ipoh nie besar mana je pon, but then bile time raya ye..mmg x dinafikan) shopping complex x derk lah bnyak mana..so jimat duit!! haha =D transport susah sikit..almaklum x derk LRT..tpi x perk kereta mak ade..so rembat je lah!! 


smpi sini dulu post kali ni..=D see you in the next post!! insyaallah..