Saturday 19 May 2012

Takoyaki...nyum nyum nyum...

 بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Tadi pergi Aeon Station 18 kat Ipoh (ala yang baru bukak tuh) ngan Sino..dengan tujuan nak jalan2 tgok tempat baru + window shopping..tempat die cantik kowt!! lagi moden dri yang Jj kat kinta city tuh..baru, so tak heran lah kan..plus water paip die pown guna yang automatik nye (for me benda tuh dah biasa, sbb kat Jepun and Singapore mmg guna tuh, Malaysia je yang baru nak buat..=D) kedai pown mmg lagi bnyak...baik yang brjenama dan yang tak berapa nak berjenama..haha boleh dikatakan tadi mmg WINDOW SHOPPING habes..mmg banyak baju yang berkenan tapi tak tau kenapa, rasa sayang nak keluar duit..haha and banyak juga kedai yang belom dibuka..TGV pon belum bukak lagi..once dah bukak confirm tempat tuh jadi tempat lepak yang baru bagi budak2 Ipoh, (btw tempat lepak Ipoh mmg tak bnyak, Ipoh Parade and Kinta City je..Aeon nie baru bukak, so ade lah tempat untuk tukar angin..haha)



okay, itu kisah nak promote Aeon Station 18, back to the topic..TAKOYAKI..binatang apa tuh?? haha, Takoyaki ni merupakan sejenis makanan Jepun..errmmmm boley dikatakan ala2 cucur lah..guna tepung and udang or sotong and bawang (resipi dia terpulang kpd orang yang buat).. Tako means octopus , Yaki means to fry or to grill..asalnya mmg sotong (dah nama pown takoyaki), tapi sekarang dah banyak resipi, letak udang or sotong and macam2 lagi, buat usually seafood lah..

haaaa~~ ni lah rupe takoyaki!! errrmm oishi-soooo!!!

teringat lagi masa pergi Fukuoka,Jepun tahun 2009 (under Majlis Bandaraya Ipoh) i was having a hard time adapting to the food!! haha, and salah satu makanan yang boley diba telan pada masa tuh ialah Takoyaki..masa tuh second day kat Fukuoka, kami kena pergi Uchihama Community Center for tea ceremony and lunch sekali kat situ (baaaaaaaanyak gila makanan, even buta-niku pown ada..haha maksud cari sendirilah ye) so, since baru second day, so mmg tak bolah nak adapt lagi..then they ask me to try takoyaki..the diba makanlah..waaahhhh sedaaaaaapp!! (dah tu je makanan yang boleh ditelan pada masa tuh..haha), pastu terus jadi favorite!! 

then merayap2 dekat dewan Uchihama Community Center tuh (masa tuh ktrunklah hot stuff, so sume org layan ktrunk =D) pergi kat belakang ada dpaur..and we saw them tengah buat takoyaki..pastu ktrunk pown trylah buat..ala senang je..tuang tepung dalam acuan elektri tuh and taburlah sotong or udang..and golek2 kan dia..as simple as ABC

hehe, ramai2 serbu buat takoyaki (ktrunk pakai baju menari..=D)

then on the third day kat sana host family Qistina (peserta program ni jugak) ajak for dinner at their house and yeah babe!! takoyaki!! haha 

masa ni dinner kat rumah host family qistina..my host mother yang pakai white coat tuh..yang lain host family qistina..

lepas seminggu kat sana dah balik Ipoh, and tidak di nafikan mmg rindu jugak lah makanan jepun esp. takoyaki, udon, soba and surprisingly the fresh sashimi, byank jugak lah..jadi untuk melepaskan rindu carilah makanan2 tuh kat Malaysia..and of course mmg tak sama!!! =D rasa dia mmg lain..and tak fresh..tadi makan takoyaki kat Aeon St. 18 (disebakan itu topik kali ni takoyaki), rasa dia lain sgat!! yang sama cuma mayonnaise..takoyaki kat Sushi King pon sama rasa dia lain sedikit dan tak berapa nak fresh (i mean boleh terasa yang dia just panaskan instead or making it)

jadi teringin sangat nak makan takoyaki yang fresh and sedap!! ada sesape nak buatkan?? haha kalau ada yang nak support plane ticket to Fukuoka lagi best!! haha 

oke lah smpi sini dulu.see you in the next post insyaallah..

P/s: bnyok beno makan yang aku ngidamnye, kejap mangga, kejap murtabak, kejap takoyaki..mane tak comel!! =D




1 comment:

  1. takoyaki dekat uptown danau kota k.l rasa hampir sama dgn ori fresh yg kat jepun punya.. saya kalau rasa nak makan tu saya sanggup turun dari ipoh ke k.l.. memang takoyaki terbaik kat malaysia lah. nak beli kena amik no giliran yg kat danau kota tu, memang ramai orang

    ReplyDelete