Friday, 8 March 2013

MRC LTW Day Two ^^

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ  

jadi kita sambung hari kedua pula ye..hehe

malam tuh tak tahu kenapa, memang tak boleh nak tidur..maybe tidur dalam 10 minit pastu terjaga melilau-lilau cari selimut pastu sambung tidur tapi tak boleh..mungkin sbb it way past my bed time..tapi yang pasti adrenalin ni mmg terasa satu bdan..fikirkan aktiviti yang bakal di buat bila dah siang nnt..haha

guess what are we gonna do?? we're going for jungle trekking and waterfall abseiling 0.o..bagi diba hoooooraaaaaaayyyy, sbb tuh tak leh nak tidur malam tuh..sedikit info lah, diba mmg suka aktiviti lasak2 ni, masa kat skola dulu mmg tak sah kalau tak pergi camp..tapi lepas SPM mmg dah tak de join bnde2 camni..kalau leadership course pon kami dihantar ke tempat2 yang selesa, ada aircond bagai..mmg anak manja lah..tapi kali ni mmg lain.. =D tu yang lemak pon berkumpul dan stamina pon mmg tak yah cakap lah..hehe


pagi tu, we started with stretching2.. pastu get ready masuk hutan, tapi sebelum tuh of course ade briefing..the off we go..act risau sbanrnya sbb dulu pernah daki bukit larut, dan masa tuh semput gila kot..so kali ni mmg berdoa agar tak semput..










masuk terowong yang gelap~~



bukit ni mmg scary kot..klo jatuh~~ perrghh..

can you spot us?? 

semangat lagi ni..hehe

subahanAllah..indahnye~~


Alhamdulillah sampai jua akhirnya tanpa semput..tapi dalam perjalanan tuh awis bnyak jgak lah tolong2, tolong menakutkan pon ade jugak..dan sempat jugak mngenali fadhil dan juga solihin, sblum ni kenal muka je..hehe 


bila dah sampai kami diberi briefing utk waterfall abseiling..memandangkan diba pernah buat abseiling before so tahu lah sikit, tapi dulu kat bangunan skola tinggi 3 tingkat je and rata dan tiada air..tapi ni air terjun babe!! speechless..

tapi group kami tak buat abseiling dulu, kami ke survival dulu..hehe survival ini sngat berinformasi..dan bnyak merapu je..haha, here we learn camna nak hidupkan api..how to survive in the forest and others lah..lepas briefing its time for practical..di mana, kami kena masak makanan dgan 2 biji telur dan tepung..mula2 tuh blur2 sotong jugak lah nak buat ape kan..so hantam saja lah..hehe =D








walaaah~~ nampak sedapkan..tapi tak sebenarnya..haha =D

jommm, kita berabseiling pula..

done survival, so its time for makan the real food, solat then abseiling 0.o haha..

semasa solat yang paling menarik sekali..first time ambil wudhuk kat sungai ramai2, then solat without telekung sekali dgan brothers berlapikkan kain batik, subahanAllah..mmg best sgat.. =D

dah settle sume..so its time for abseiling..ergggghhhhh bila tiba masanya mmg rasa CUAK gila kot!! time tuh lah rase nak crampnye, rase semputnya, sume ada..lagi lama diba tangguh, lagi lama lah rasa cuak tuh..so nak tak nak kene jugak buat..so beratur lah..pastu tgok sorang2 turun..mula2 confident boleh buat since pernah buat sbelum ni..so oke lah, tapi bila time kak tisha, dia tergelincir, pastu diba nye confidence tuh pon tergelincir jugak, nak pulak si zaidan, awis nga fikri takot2kan mmg hampeh lah..mmg time breathing pon tak berapa nak betul, adrenalin mmg bnyak di secretekan (alamak blaja bio lah pulak hehe..) heart rate increases (ambooii, jwab soklan bio ke ni?)

so bila tiba masanya, errgghhh..oke ready GO!! bila nak turun je..perghhh tergelincir kot..awal2 abang afzal tuh mmg ckap dah tgan kanan jgan lepas..tapi diba lepas jugak, cuak kot!!! dulu abseiling kat skola mane ade tergelincir2 ni..oke fine bangun balik, betulkan position..then turun sikit2..then dusshh..tergelincir lagi..dan tergelincir dan tergelincir..bila kat tengah2 tuh where batu dah mula tak rata dan permukaan mmg licin, mmg sah sah tergelincir dan tergantung kot, alhamdulillah abang ja ade kat bawah..then bila nak betulkan kaki, perghh time tuh jugak nak cramp..tapi jari kaki je lah..alhamdulillah, masa tu mmg dah rasa nak give up, rase nak jerit suro abang tu tarik balik..then i stop for a while, do a quick thinking, then tgok atas bawah..hati pon berkata (diba, kau kene turun jugak!!) then mula setapak demi setapak..this time better..then stop jap kat batu yang mmg boleh berhenti.. diba stop dan berdiri tegak..pastu tgok bawah..insyaAllah sikit je lagi ni..boleh diba, boleh!! then again GO!! and this time bila dah dapat dengar suara dan arahan abang ja plus dah dapat rentak, alhamdulillah better lah..then dah sampai..pastu masuk air..and i was weeyyhhh mana dasar dia ni?? aku ni pendek weyh..then abang ja ckap oke undur sikit..baru boleh pijak..masa tuh mmg syukur gila2 lah..abeh je, tgan kiri ni mmg dah leh nak bengkok, nak ckap betapa kuatnya diba grip tali tuh, tapi tak berguna pon sbb yang play important role is the right hand, kaki rasa nak cramp..pastu terfikir camne aku nak panjat bukit nak ke atas ni?? tak pe lah tunggu wani dulu..oke fine duduk lah..


bila wani dah abeh, nak balik semula ke atas, diba rase cam dah merangkak je mase naik tuh..haha lawak2..but it was an amazing experience lah..mmg different from what i did masa kat skola dulu..tak expect jadi camni..then bila sampai kat atas..its happy and mandi sungai time..tapi tak berendam lama pon sbb sejuk..haha, masa ni lah diba ambil masa untuk fikir sejenak apa yang boleh diambil iktibar dan pengajaran dari aktiviti yang dah buat pada hari tuh..mmg bnyak lah sbnarnya ilmu yang kita dapat secara indirectly..dan masa ni juga nak nikmati udara yang segar bugar..nnt dah balik PJ dah tak dapat dah.. =D












lepas brothers habis abseiling, (masa nak tunggu dorunk tuh mmg dah ngantuk gile, rase mmg duduk je pon dah boleh terlelap) mnanti-nanti masa nak balik je..then masa nak balik tuh it started raining..subahanAllah, jlan mmg licin kot..dah lah kasut diba mmg licin..so mmg kena hati2 lah tak boleh nak confident sgat melompat..tanah pon lembut sbb lembab..air sungai mula deras, so tak boleh nak lalui jalan semasa pergi pagi tadi, tapi alhamdulillah, segala kesukaran dapat ditempuhi, dengan semangat kerjasama, seriously lah ni lah first time, MRC betul2 berkerjasama ketepikan kepentingan, ego dan bersama bantu rakan yang mmerlukan..terharu dan gembira sangat!!

sampai je kat kem, rase cam lampu ultraman nak kluar..haha penat sangat..tapi no time for rest..semasa nak ke tempat makan, awis panggil, dan die ckap, 'akak, kita kene buat persembahan malam ni' lepas je awis cakap cam tuh, diba pun 'ahhh, nak buat ape malam ni?' dengan badan yang penat ni, tak kuasa aku nak berfikiran kreatif..so takpalah kita redah je malam ni, kalah pon kalah lah..

then malam tuh kami bincang apa yang nak buat persembahan apa, mula2 mata diba dah nak terlelap dah ni, jadi tak dapat nak bagi idea sangat..tapi malam tu, hidayah bagi idea secara excitednya, jadi kami yang dalam keadaan yang kesuntukan masa terima cadangan dayah, dan perbaiki jalan cerita dia, tapi lakonan memang spontan habis lah..tiada script, tiada practice, so memang tabik springlah kat dorunk!! =D

semasa persembahan banyak sangat perangai2 yang terpendam yang sebelum ni tak pernah nampak, contohnya, Amer(sah aku tak kenal budak ni weyh masa malam tuh), Najib (k fine, sblum ni dia ni gurau mmg gurau, tapi malam tu sangat lah lawak nye haha), Zaidan , Muzzammil, Nazmi (ingatkan nazmi ni serious je, diam je, rupanya, sama je nakal cam si adib asyraf tuh, hehe =D) tapi kebanyakan nye brothers lah yang menonjol perangai tersembunyi dia, sbb tak berapa nak kenal sangat, sisters mmg still akan maintain ayu,, hehe

akhirnya, malam tuh persembahan semua habis dalam pkul 1.30am, balik bilik, baring terus tidur..mmg lena betul lah..tapi satu je yang slack..alarm sume bunyi tapi takda orang yang bangun, diba ni dah lah mmg sensitive dengar bunyi mmg akan terjaga..macam2 lagu ada..haha ^^


kemudian masuklah hari ketiga, ikutilah sambungan nya~ 

2 comments:

  1. 1st time kenal?? oke finnee...

    ReplyDelete
  2. kenal perangai~~ sebelum ni kenal muka jew~~

    ReplyDelete